На Буковині у селі Михальча прихильники «ПЦУ» намагалися штурмом захопити Успенський храм

12 грудня 2020 року прихильники «ПЦУ» звершили чергову невдалу спробу захопити Успенський храм Української Православної Церкви у селі Михальча Сторожинецького району Чернівецької області. Будівлю намагалися взяти штурмом, розбили стіну храму в районі притвору, за якою знаходилися старі двері. Проте від проникнення в будівлю рейдерів зупинили ще одні двері на їх шляху, віруючі та правоохоронці. Під час інциденту приїжджі молодики побили парафіян, особливо постраждали ті, хто чергував цього дня біля храму. Одному з них розбили голову, настоятеля парафії палицею вдарили в район серця, людям в очі розпилювали сльозогінний газ.

За словами місцевих жителів, ці дії прихильники «ПЦУ» спланували заздалегідь. «За тиждень в село приїздили невідомі люди з камерами, які знімали церковну територію. Тож, як виявилося після штурму, камери, які встановили віруючі після ряду таких інцидентів, були або розбиті, або їх розвернули. Мало того, рейдери викрали всю систему відеонагляду, яка знаходилась в підсобному приміщенні. Зламавши двері, рейдери проникли туди, а потім навісили свої замки», — розповіла місцевий юрист.

Як повідомили очевидці з місця події, конфлікт розпочався близько 10-ї ранку, після того, як 40-60 осіб-найманців заїхали до села. Молодики були в балаклавах, з червоними стрічками на рукавах, з палками та газовими балончиками. Серед організаторів, які очолювали штурм, помітили бувшого голову сільської ради та деяких народних депутатів й безпосередньо голову парафіяльної ради «ПЦУ».

Юрист розповіла також, що сам храм у Михальчі був зачинений протягом року, після того, як прихильники «ПЦУ» виламали вхідні двері й побили віруючих: «Релігійна громада встановила нові міцні двері й вирішили в храм більше не заходити, побоюючись нового штурму від «ПЦУ». Адже їхні палатки увесь цей час знаходилися на території церкви й досить близько».

Після того, як спробу штурму храму цього дня було зупинено, правоохоронці почали огляд території, прийняли заяву з приводу викрадення системи відеонагляду, слідчі опитують постраждалих.

Після завершення експертизи, віруючі планують полагодити пошкодження в стіні й продовжити чергування біля храму. Представники «ПЦУ» також все ще знаходяться на церковній території.

Просмотров: (25)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *