Захоплення храму з застосуванням насильства. Поліція розпочала три кримінальних провадження після штурму церкви прихильниками «ПЦУ» в Михальчі (+відео)

12 грудня 2020 року, після штурму Свято-Успенського храму в селі Михальча Сторожинецького району Чернівецької області слідчі районного відділу поліції відкрили три кримінальні провадження. Наразі на території церкви поліцейські охороняють правопорядок та безпеку вірян. Про це повідомив Відділ комунікації поліції Чернівецької області.

«12 грудня поточного року на адресу поліції прийшло повідомлення про те, що в селі Михальча Сторожинецького району 50 невстановлених осіб не допускають вірян на територію Свято-Успенського собору.

Виїздом на місце події було встановлено, що група прихильників однієї з релігійних громад, з метою розпалювання релігійної ворожнечі здійснили дії, направлені на захоплення храму, що були поєднанні з застосуванням насильства та пошкодженням майна», —  зазначив у своєму коментарі начальник Управління превентивної діяльності ГУНП в Чернівецькій області Святослав Кішлар.

Він повідомив, що під час локалізації конфлікту поліцією були розосередженні конфліктуючі сторони, у ході чого були пошкодженні церковні ворота.

«Під час огляду місця події поліцією вилучено дерев’яні палиці, балончики з газом сльозогінної дії, електрообладнання, яке використовувалось для демонтажу вхідних дверей церкви, а також піротехнічні вироби», — розповів Святослав Кішлар.

Зазначається, що з фактом подій слідчі Сторожинецького відділу поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками частини 2 статті 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), статті 15 (Замах на злочин) та частиною 2 статті 206-2 (Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації) Кримінального кодексу України. Ще одне кримінальне провадження поліцейські розпочали за частиною 2 статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України та вилучили у 19-річного учасника інциденту металевий кастет.

«Також до поліції надійшло декілька звернень громадян щодо можливих неправомірних дій правоохоронців, які забезпечують правопорядок на території церкви. За вказаними зверненнями поліцейські проводять ретельну перевірку», – додали у Відділі комунікації Нацполіції.

Співробітники поліції взяли під цілодобову охорону культової споруди та прилеглої території та продовжують забезпечувати публічний порядок і безпеку біля храму.

Нагадаємо, 12 грудня прихильники «ПЦУ» звершили чергову спробу захопити Успенський храм Української Православної Церкви у селі Михальча. Будівлю намагалися взяти штурмом, розбили стіну храму в районі притвору, за якою знаходилися старі двері. Проте від проникнення в будівлю рейдерів зупинили ще одні двері на їх шляху, віруючі та правоохоронці. Під час інциденту приїжджі молодики побили парафіян, особливо постраждали ті, хто чергував цього дня біля храму, настоятеля парафії палицею вдарили в районі серця. 

Це вже не перший штурм Успенської церкви у Михальчі. Попередні спроби захопити храм прихильники «ПЦУ» здійснили у серпні та листопаді 2019 року.

Просмотров: (21)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *