В Україні скасували пільги на електроенергію для релігійних організацій

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг скасувала пільги на електроенергію для релігійних організацій України, повідомляє видання «Страна.ua». Раніше релігійні організації сплачували за тарифом 90 копійок за один кіловат, а тепер будуть платити по 1,68 грн.

Зміни торкнулися й інших груп населення – дитячих будинків, багатодітних сімей та ін.

Глава Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент зазначив, що такими діями влада завдає подвійного удару релігійним організаціям.

“Річ у тім, що пільги на оплату енергоспоживання ліквідували не тільки для релігійних організацій, а й для більшості інших організацій і груп населення. По-перше, вони тепер повинні платити за електроенергію, як підприємства, хоча такими зовсім не є, належать до неприбуткових організацій і здійснюють свою діяльність коштом добровільних пожертв віруючих, складових ці організації.

Так ось, по-друге, самі віруючі громадяни України з нового року отримали платіжки з захмарними цінами за комунальні послуги. Це, природно, позначиться і на те, скільки вони тепер зможуть пожертвувати на утримання церков, які необхідні для реалізації їхніх релігійних потреб. Так історично склалося, що держава останні сто років тільки руйнувало храми. Переважна більшість побудованих за останні десятиліття церков, зокрема православних, були відреставровані або побудовані заново на державні кошти. У тих, хто приймав рішення щодо тарифів для церков, очевидно, мораль дозволяє і далі ставитися до храмів в ленінському дусі, тобто бачити в них лише об’єкт для вилучення церковних цінностей. Ці чиновники ж не думають, що тепер в більшості сільських храмів через погіршення економіки люди похилого віку і діти на богослужінні будуть стояти біля промерзлих стін”, – заявив владика.

Він зазначив, що храми оплачують комунальні послуги за ті пожертви, які люди приносять в дар Богу.

«На цих грошах держава не вирішить своїх проблем, – додав митрополит. – Скоріше навпаки. Наші мудрі предки знали, що якщо забрати гроші, пожертвувані Богу, то вони стануть вогнем, який спалить у того, хто це робить, всі інші кошти».

Просмотров: (13)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *