Кабмін чинить тиск на Конституційний суд — Голова Юридичного відділу УПЦ

Чиновник кабміну А. Юраш закликав релігійні організації втрутитися в розгляд справи щодо конституційності змін до закону про свободу совісті (закону про перейменування) в КСУ. «Ми прекрасно розуміємо, які в нас суди», — обґрунтував свій заклик держслужбовець.

4 лютого 2021 року Андрій Юраш, який сьогодні є завідувачем відділу з питань релігії, забезпечення права громадян на свободу світогляду і віросповідання Секретаріату Кабінету Міністрів, під час свого виступу на прес-конференції до Всесвітнього тижня міжконфесійної гармонії в Укрінформі дозволив собі ряд висловлювань, які мають ознаки кримінальних правопорушень.

Про це сказав у своєму коментарі Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов та звернувся до прем’єр-міністра України Д.А. Шмигаля з проханням звільнити А. Юраша.

«Наступного тижня ми будемо свідками того, як Конституційний Суд почне розглядати подання 49 депутатів ще попереднього парламенту, які хочуть уневажнити норму одного з законів, ухваленого 20 грудня 2018 року», — сказав пан Юраш та назвав злочином не втручання в розгляд цієї справи. Щобільше, на його думку, пасивну позицію релігійних громад щодо цього питання не можна буде вважати «цілком адекватною».

«А те, які в нас суди, – ми розуміємо і маємо багато підтверджень цього», — пояснив він свій заклик до тиску на Конституційний суд України.

При цьому посадовець поділився припущенням, що саме такої, як йому здається, «активної позиції» чекають від державних органів, а значить й від нього в суспільстві.

«Своїми закликами до релігійних організацій та державних органів щодо впливу на Конституційний суд аби останній не прийняв неправильне рішення, Андрій Юраш вчинив дії, що містять ознаки кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.376 КК України — втручання в діяльність судових органів, ч.1 ст.364 КК України — зловживання владою або службовим становищем», — проаналізував висловлювання чиновника Голова Юридичного відділу УПЦ.

У зв’язку з цим, Голова Синодального відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням звільнити пана Юраша.

«Прошу розглянути питання звільнення пана А. Юраша з посади завідувача відділу з питань релігії, забезпечення права громадян на свободу світогляду і віросповідання Секретаріату Кабінету Міністрів, оскільки його поведінка не відповідає не тільки морально-етичним, а й діловим та службовим нормам. Використовуючи своє службове становище, він дозволив собі тиск та втручання в роботу Конституційного суду, та закликає до таких же дій державні органи й релігійні організації», — сказав він.

Просмотров: (134)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *