Комітет Верховної Ради пропонує виключити із законопроекту про капеланство №4626 положення, які позбавляють військових-віруючих УПЦ душпастирської опіки

21 травня 2021 року під час пленарного засідання Верховної Ради України 299 голосами було прийнято за основу в першому читанні проект Закону про «‎Службу військового капеланства» ‎№4626. Під час другого читання Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує виключити частину третю статті 7, що має дискримінаційний характер щодо військовослужбовців — віруючих Української Православної Церкви. 

Раніше зазначалося, що попри те, що на сайті Верховної Ради в меті законопроекту наголошується на поліконфесійності нашої держави та говориться про «рівність представників усіх віросповідань <…> щодо задоволення їх релігійних потреб», насправді проект Закону №4626 містить низку дискримінаційних положень стосовно вірних УПЦ.

До розроблення законопроекту було запрошено представників різних конфесій України, окрім представників Української Православної Церкви.

Проте, після критики даної законодавчої ініціативи релігійними експертами та за поданням деяких народних обранців, Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки запропонував внести ряд змін в проект закону №4626. Зокрема виключити частину третю статті 7, яка направлена в першу чергу проти священнослужителів УПЦ. У ній йдеться про те, що «не може бути капеланом особа, яка є членом релігійної організації статут (положення) якої не відповідають вимогам, визначеним в статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»».

20 травня 2021 року Комітет порекомендував Верховній Раді України проект Закону України про Службу військового капеланства (реєстр. № 4626) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу. Відповідний документ опубліковано на сайті rada.gov.ua.

Водночас Комітет звернувся до Голови Верховної Ради України з пропозицією оголосити «під час розгляду даного законопроекту на пленарному засіданні про необхідність внесення пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту (реєстр. № 4626), інших структурних частин зазначеного законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту».

Просмотров: (12)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *