Голова Представництва УПЦ при міжнародних європейських організаціях на нараді ОБСЄ розповів про прояви ненависті щодо УПЦ у ЗМІ

18-19 травня 2021 року голова Представництва УПЦ при міжнародних європейських організаціях єпископ Баришівський Віктор взяв участь у Стокгольмській нараді ОБСЄ на тему свободи медіа, яка проходила в онлайн форматі. У заході взяли участь діюча голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Ann Linde, представник ОБСЄ зі свободи медіа Teresa Ribeiro, дипломати держав-учасників ОБСЄ, правозахисники, журналісти. Про це повідомив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Представництва.

У своєму виступі єпископ Віктор коротко висвітлив основні проблеми сучасного положення УПЦ в Україні та особливо підкреслив роль медіа, як у висвітленні порушень прав вірян УПЦ, так і у пропаганді ненависті, яка часто розповсюджується в українських ЗМІ.

Владика Віктор підкреслив, що поєднання безкарності порушень прав вірян УПЦ із негативною пропагандою у медіа відносно УПЦ формує тенденцію посилення загрози вчинення нових злочинів на релігійному грунті. ЗМІ повинні правдиво висвітлювати події та не сприяти розпалюванню релігійної ворожнечі у країні, що відповідає стандартам та змісту сучасної журналістики.

Як приклад медійної пропаганди ненависті щодо УПЦ в українських ЗМІ було наведено публікацію в офіційній газеті парламенту України «Голос України», у якій журналісти в черговий раз розповсюдили неправдиву та очевидно дифамаційну риторику стосовно УПЦ: «В Україні багатотисячна кремлівська агентура в рясах щоденними брехнями затуманює парафіянам мізки, у Києво-Печерській та Почаївській лаврах торгують антиукраїнською літературою. Московські попи відмовляються відспівувати загиблих солдат…». На жаль, ця очевидна неправда є риторикою ненависті, яка використовується у тому числі політиками та вміщується навіть у деякі рішення органів місцевого самоврядування, що надалі транслюється ЗМІ. При цьому офіційним представникам Української Православної Церкви не надається можливості спростувати недостовірні факти або викласти альтернативну точку зору.

Подібний медіа-контент спрямований на роздмухування релігійної ворожнечі та є серйозною загрозою для суспільних відносин в країні.

Від імені Української Православної Церкви голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор закликав ОБСЄ та представників дипломатичного середовища сприяти покращенню дотримання прав людини у сфері медіа в Україні, що можливо досягнути шляхом відповідного міжнародного впливу та проектів, спрямованих на профілактику зловживань у сфері медіа.

Просмотров: (4)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *