Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях взяв участь у форумі ООН з питань меншин

2-3 грудня 2021 року голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор взяв участь у 14 сесії Форуму ООН з питань меншин. У заході, який проходив у змішаному форматі у штаб-квартирі ООН у Женеві, взяли участь Президент Ради з прав людини ООН Nazhat Shameem Khan, Спеціальний доповідач ООН з прав меншин Fernand de Varennes, представники делегацій держав-учасників ООН та структур ОБСЄ, міжнародних правозахисних та громадських організацій. Про це повідомляє сайт news.church.ua.

Учасники форуму обговорили проблеми захисту прав меншин в різних регіонах світу та виробили рекомендації, які будуть спрямовані органам міжнародного правового механізму для подальшої роботи.

Коментуючи цей захід, єпископ Віктор зокрема зазначив: «Учасники Форуму висвітлили суттєві проблеми захисту прав етнічних, національних та релігійних спільнот у сучасному світі. Дійсно, у багатьох країнах порушення прав різноманітних спільнот набувають системного характеру. Учасники форуму заявили про те, що у багатьох країнах приймаються закони, які містять відверто дискримінаційні положення. На жаль, у цьому аспекті Україна не є виключенням, адже проблемою залишається так званий закон «про перейменування» релігійних організацій УПЦ. На міжнародний імідж України також негативно впливають численні факти нереагування правоохоронних органів на заяви вірян про вчинення відносно них злочинів.

З позитивних тенденцій на міжнародному рівні слід зазначити, що на даний час міжнародний правовий механізм вже визнав факт порушення прав вірян УПЦ декількома рішеннями. Зокрема, в рішенні 132 сесії Комітету з прав людини ООН від 11 листопада 2021 року ця міжнародна установа сформулювала чітку та імперативну вимогу до держави Україна не тільки забезпечити розслідування злочинів, вчинених відносно наших релігійних громад та їх членів, але і забезпечити захист місць відправлення богослужінь від насильства, залякування та актів вандалізму».

Таким чином, керівництву правоохоронних органів України необхідно негайно звернути увагу на міжнародний резонанс, викликаний порушеннями прав віруючих УПЦ, та вжити всі необхідні заходи для виправлення ситуації, яка наразі потребує не формального прийняття заяв від вірян, а реальної протидії силовим зіткненням навколо храмів, а також профілактики будь-яких проявів дискримінації та ненависті щодо УПЦ.

Просмотров: (7)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *