Очільник «ПЦУ» визнав таємне захоплення храмів УПЦ

У своєму коментарі для преси в Івано-Франківську Епіфаній Думенко фактично визнав те, що триває процес таємних перереєстрацій релігійних громад Української Православної Церкви на користь «ПЦУ». За його словами, які передає ukrinform.ua, «нині є громади, які поступово долучаються, але не афішують це. Вони приймають рішення, подають на реєстрацію, але бояться протидії».

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, коментуючи дані висловлювання, наголосив: «Якщо при «долученні» релігійної громади до “ПЦУ” очікується протидія, то це в першу чергу свідчить, що таке «долучення» як правило відбувається без згоди й відома віруючих та самої релігійної громади УПЦ. І це вже не перехід, а рейдерське захоплення релігійної громади та храму».

Протоієрей Олександр Бахов зазначив, що такі таємні «переходи» — є явною ознакою того, що реальні члени релігійної громади проти зміни юрисдикції.

«Ми неодноразово фіксували випадки, коли віруючі релігійної громади довідувалися про незаконну перереєстрацію під час захоплення храму. Також були випадки коли настоятель подавав звітність до державних органів і там йому повідомляли, що релігійна громада УПЦ вже в «ПЦУ», а він вже не керівник», — розповів він.

За словами юриста, протягом останніх років була поширена практика, коли рішення про нібито перехід до «ПЦУ» приймали мешканці населеного пункту, які не належать до релігійної громади УПЦ на зборах територіальної громади, видаючи їх за збори парафії.

«Розуміючи, що реальні релігійні громади УПЦ не погодяться на перехід і приєднання до «ПЦУ», вони ці збори проводять таємно, без відома та участі віруючих релігійної громади УПЦ, — пояснив Голова Юридичного відділу. — Таким чином, фальсифікуючи протокол, вони подають документи на реєстрацію від імені релігійної громади УПЦ, яка навіть не знає про такі рішення. А обласна адміністрація на підставі сфальшованих документів проводить перереєстрацію релігійної громади з УПЦ до «ПЦУ», про що віруючі дізнаються постфактум. А далі їм нічого не залишається, як йти до суду та захищати своє право на віру та храм юридично, а іноді відстоювати й фізично».

«Нажаль, за цією схемою Сергій Думенко очікує збільшення кількості «приєднання» релігійних громад УПЦ до «ПЦУ», а щоб віруючі не мали можливості протидіяти цьому беззаконню вони все роблять таємно так сказати не афішуючи. Слід зазначити, що участь представників влади у цій ланці відіграє важливу роль. Адже перереєстрація релігійної громади на підставі сфальшованих документів робить їх співучасниками у злочині», — підсумував отець Олександр.

Просмотров: (108)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *