Віруючі села Крупове на Рівненщині не дозволили чиновникам перевести парафію в «ПЦУ»

12 травня 2019 року прихильники «ПЦУ» в селі Крупове Дубровицького району Рівненської області ініціювали збори територіальної громади, маючи намір підняти питання юридичної та конфесійної приналежності місцевої церкви на честь Параскеви Сербської. Про це повідомляє сайт СПЖ.

Міжконфесійні суперечки в селі тривають з січня 2019 року, коли ініціативна група, що називає себе, за словами місцевих жителів, «елітою», стала активно пропагувати ідею переходу в нову українську Церкву.

«У цю ініціативну групу входять вчителі на пенсії, колишній голова сільської ради, підприємці, всього – 20 осіб, – розповіла Ірина Ксендзюк, дружина священика. – П’ять місяців поспіль ця “еліта” тримає село в напрузі, обливає брудом віруючих УПЦ, домагається звільнення людей, які на державній роботі, а ходять в УПЦ…»

Масштабним зборам, які повинні було поставити, на думку активістів «ПЦУ», крапку в конфесійних суперечках і вирішити питання з церквою, передував ряд інших зборів прихильників новоствореної церковної структури, які проводилися в різних сільських закладах – від місцевого бару до клубу.

Відзначимо, що релігійна громада УПЦ парафії на честь Параскеви Сербської села Крупове провела парафіяльні збори відразу після того, як в селі стали збирати підписи за «ПЦУ». Протоієрей Олександр Ксендзюк повідомив, що проти зміни конфесії проголосували майже триста парафіян, при цьому в селі проживає близько 500 чоловік. За порадою юриста, щоб уникнути тиску на віруючих села, протокол зборів зробили конфіденційним. Незважаючи на це, за п’ять місяців міжконфесійних суперечок віруючих неодноразово шантажували, одну людину навіть звільнили.

«Мій син працював єгерем у лісництві, так його звільнили через те, що він підтримує канонічну Церкву, – поділилася Галина Доліч. – 12 травня на збори приїхав депутат з області, я йому розповіла, обіцяв допомогти відновитися на роботі, але до сих пір нічого не зробив».

Фінальну крапку, принаймні, на це сподіваються віруючі села Крупове, 12 травня поставили збори територіальної громади в місцевому клубі. Відразу після богослужіння, релігійна громада УПЦ в повному складі прийшла на нього хресним ходом, виконуючи Великодні піснеспіви.

«Збори довго не починали, привезли із сусідніх сіл молодиків, були присутні також сільські голови з населених пунктів, в яких вже відібрали наші церкви, – повідомила матушка Ірина. – Приїхали депутати з Рівненської обласної адміністрації, а також з Дубровицької РДА, вони ніколи раніше в селі були. Наші люди настільки за ці місяці навчилися відстоювати свою віру, що всім виступаючим давали відсіч, завдяки цьому збори, які прихильники ПЦУ ініціювали, але, побачивши нашу більшість, перехотіли проводити, ми довели все до логічного завершення. Ще раз проголосували проти зміни конфесії і підтвердили своєю більшістю вірність УПЦ. Знаєте, як камінь впав з серця: все виходили щасливі та усміхнені, день ми завершили молитвою і накритими столами в центрі села».

Просмотров: (57)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *