Митрополит Симеон (Шостацький). Наклеп як спосіб виправдання власної неспроможності

24 червня 2019 року, в інтерв’ю інтернет-виданню «Главком» колишній керуючий Вінницькою єпархією, заборонений у священнослужінні митрополит Симеон (Шостацький) зробив заяву, яку неможливо розцінити інакше, як наклеп на керівництво Української Православної Церкви та духовенство Вінницької єпархії УПЦ. Про це повідомили в єпархії УПЦ.

На наступне запитання журналіста: «В одному з інтерв’ю ви розповідали, що духовенству пропонують гроші, аби вони не переходили до Православної церкви України. Хто, кому, скільки пропонує»? Митрополит Симеон відповів таким чином: «Пропонує Московський патріархат. На сьогоднішній день є пропозиції священникам, щоби вони не переходили. Не хочу називати суми, але великі гроші, не у гривнях, а в доларах».

Як бачимо, подібні заяви звучать з вуст митрополита Симеона не вперше. Про гроші, які, нібито, пропонують священикам УПЦ задля того, щоб вони не переходили до ПЦУ, колишній очільник Вінницької єпархії говорив ще кілька місяців тому в інтерв’ю одному з вінницьких інтернет-видань. Однак, навіть за великим бажанням колишній ієрарх УПЦ не зміг би підтвердити свої слова фактами. Адже його твердження цілком голослівні і жодних доказів отримання священиками грошей за відмову від переходу по ПЦУ в нього не має. Як не має їх взагалі, адже неможливо довести те, чого ніколи не було і бути не могло.

Зрозуміло, що митрополиту Симеону час від часу ставлять незручні запитання: як сталось, що єдиний правлячий архієрей УПЦ, що перейшов до ПЦУ, не зміг перевести до новоствореної структури єпархію, в якій прослужив 11 років? Чому з більш ніж 300 священиків, підпорядкованих митрополиту Симеону, за ним пішло лише 17? Що змушує духовенство і вірних Вінницької єпархії впродовж останніх півроку, витримуючи шалений тиск з боку активістів ПЦУ та окремих представників місцевої влади, не зраджувати своїй Церкві?

Потрібно якось відповідати, але нажаль, єдине, чим для себе зміг пояснити провал ПЦУ на Вінниччині митрополит Симеон, це підкуп духовенства. Звичайно прикро, що людина, яка тривалий час користувалась не аби-яким авторитетом і довірою серед духовенства та вірних УПЦ, не спромоглась зрозуміти, що вчинками людей, тим більше віруючих, можуть керувати віра, честь, сумління, страх Божий, почуття обов’язку, відданість. Але значно гірше те, що власну, хибну точку зору ця людина пропонує широкому загалу як правду, розповсюджуючи брехню на всю країну.

Маємо намір нагадати митрополиту Симеону (Шостацькому), що, хоча, за новим Кримінальним кодексом, наклеп не належить до кримінальних злочинів, з християнської точки зору він є тяжким гріхом. Варто пам’ятати, що приналежність до невизнаної церковної юрисдикції не звільняє від обов’язку жити за Євангельською правдою.

Просмотров: (20)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *