В ООН обговорили питання про порушення прав віруючих УПЦ

24 вересня 2019 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор виступив спікером на паралельному івенті «Релігійні свободи сьогодні: становище Православних Церков в Україні, Північній Македонії, Чорногорії», організованому неурядовою організацією «Public Advocacy» в ході 42 сесії Ради з прав людини ООН у Женеві. Про це повідомив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В заході взяли участь представники дипломатичних місій держав-учасниць ООН, працівники офісу Спеціального доповідача ООН з питань свободи релігії та переконань, представники міжнародних організацій та ЗМІ.

У своєму слові єпископ Віктор окреслив ситуацію, що склалася в Україні протягом 2014-2019 рр. у релігійній сфері. Зокрема, владика розповів про наявність закону щодо примусового перейменування релігійних організацій УПЦ, який жодним чином не відповідає міжнародним правовим стандартам, про численні випадки нападів та захоплень храмів УПЦ, про незаконну перереєстрацію громад УПЦ до «ПЦУ» та інше. У зв’язку з систематичними правопорушеннями проти вірян та релігійних організацій, Священний Синод УПЦ неодноразово приймав відповідні звернення до державної влади. На завершення виступу єпископ Віктор зазначив, що з огляду на висловлену позицію новообраного Президента України Володимира Зеленського та інших керівних осіб держави про невтручання у справи Церкви, з’явилися сподівання на розв’язання всіх питань релігійного характеру у правовому полі.

У заході також взяли участь голова відділу по врегулюванню міжконфесійних відносин та захисту прав віруючих у Рівненській області протоієрей Віктор Земляний та потерпілі віряни, що стали очевидцями порушень прав віруючих у Рівненській єпархії. Зокрема, представниця релігійної громади УПЦ с. Будераж Здолбунівського району Рівненської області Маргарита Гук розповіла про події навколо захоплення храму, яке супроводжувалося відкритою агресією та побиттям віруючих людей, що було підтверджено продемонстрованими відеозаписами. Зацікавленість міжнародних спостерігачів також викликала справа протоієрея Віктора Земляного, проти якого в Україні відкрито кримінальне провадження, фактично, за здійснення ним правозахисної діяльності.

Як зазначив голова неурядової організації “Public Advocacy” Олег Денисов: «Наразі протоієрей Віктор Земляний підтвердив свій статус правозахисника, залученого у діяльність інформування ООН про порушення прав людини, і має право на спеціальний міжнародний захист у випадку його переслідування за законну правозахисну діяльність. Наша правозахисна організація буде слідкувати за його справою та надаватиме необхідну інформацію безпосередньо до канцелярії Генерального секретаря ООН та Спеціального доповідача ООН із захисту правозахисників, які щорічно доповідають в ООН щодо дотримання захисту правозахисників, діяльність яких стосується подання відомостей про порушення прав людини в ООН».

Після виступів відбулися окремі обговорення на тему релігійної свободи та порушень прав віруючих громадян.

Просмотров: (16)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *