Подробиці про нічні штурми «ПЦУ» на Буковині та фейки ТСН — (фото, відео)

Дії прихильників «ПЦУ» на Буковині 1 листопада 2019 року викликали широкий резонанс у громадськості. Завдяки стійкості віруючих та злагодженим діям правоохоронних органів спроби грубою силою захопити храми у селі Стара Жадова та Михальча Сторожинецького району Чернівецької області закінчилися невдачею. Як розвивалися події після вечірніх штурмів розповіли віруючі в коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ, подробиці про захоплення дізнавалися журналісти ТК «Інтер», які відвідали Чернівецьку область. Не обійшлося й без фейкових повідомлень на телеканалі «1+1», «УНІАНі» та ще ряді місцевих ЗМІ.

Парафіяни релігійної громади УПЦ на честь святих Архангелів Михаїла і Гавриїла в селі Стара Жадова розповіли, що наступного після провокації дня, у Дмитрівську поминальну суботу, у храмі була звершена Божественна літургія:

«Все пройшло добре, дуже багато було людей, був ТК “Інтер”, давали інтерв’ю, зняли всі наші ушкодження. Найголовніше — настоятель сказав хорошу проповідь, подякував, усі виходили в піднесеному настрої, казали в будь-якому випадку — ми храм не віддамо. Збираємося всі у вівторок в поліцію з адвокатом, щоб не було провокацій, і готуємося до засідання суду».

Віруючі в Старій Жадовій помітили тих самих людей, що намагалися захопити їхній храм, пізніше у с. Михальча: «Від нас вони поїхали в с. Михальча — це ланцюгова реакція — вони і ті молодчики з автобуса. Проміжок часу, коли вони виїхали від нас і туди доїхали, збігається, і по фотографіях можна ідентифікувати цих людей».

Парафіянка Свято-Михайлівського храму в селі Стара Жадова Наталія Грицюк у своєму коментарі кореспонденту програми podrobnosti.ua розповіла: «Хлопці молоді були, в капюшонах, обличчя закрите у деяких навіть. Сказали, що це їхній храм. Що їм сказали, що ніби наша громада перейшла, й вони хочуть, вони тут мають служити».

Православні буковинці поділилися, що після того, як рейдери покинули територію храму, вони змушені були залишитися ночувати в церкві, щоб захистити її від можливої повторної атаки. Парафіяни зазначили, що деякі з них спали на підлозі в храмі, а деякі так і не змогли заснути тієї ночі.

Журналісти телеканалу «Інтер» поспілкувалися також членами релігійної громади УПЦ в селі Михальча. За словами свідків, прихильники «ПЦУ» заявили, нібито прибули «виконувати розпорядження губернатора про перехід релігійної громади».

«Як вони били ці двері – ви розумієте – як у фільмах фортеці беруть, ось так точно такий гуркіт був, як нашу святиню хотіли осквернити», – описала дії тих, «які прийшли виконувати розпорядження», жителька села Людмила Бледа.

Цілу ніч парафіяни працювали, щоб замінити вирвані та розтрощені двері.

Агресію нападників засудили громадські активісти, охарактеризувавши такі дії, як релігійні утиски та рейдерське захоплення.

«Зафіксовані всі дії, передані до правоохоронних органів. Я закликаю, вимагаю від представників правоохоронних органів, місцевої влади – негайно зупинити це свавілля. Це наші громадяни, їхні права захищені Конституцією. Це не припустимі речі в цивілізованому суспільстві», — підкреслив Руслан Лінда, голова ГО “Вільний вибір громади”.

І в Старій Жадові, і в Михальчі релігійні конфлікти тривають уже близько пів року. Громади обох парафій подали позови до суду — зараз чекають на чергові засідання.

У той час, як біля храмів цілодобово моляться віруючі та чергують правоохоронці, щоб уникнути подальших конфліктів, ЗМІ продовжують нагнітати ситуацію та поширювати фейки про події, які мали місце 1 листопада.

Джерелом, на яке посилаються ряд українських ЗМІ, стала журналістка, яка звинуватила громаду УПЦ у зломі і використанні сльозогінного газу.

Після невдалої спроби захоплення храму у селі Михальча, журналістка Галина Єреміца, якої навіть не було на місці подій, звинуватила релігійну громаду канонічної Церкви в зломі, агресії та застосування сльозогінного газу. Прихильниця «ПЦУ» також опублікувала відео, на якому кілька «кліриків» нової церковної структури вночі в порожньому храмі «смиренно» співають акафіст. Водночас інші активісти «ПЦУ» чогось тримають відкритими двері храму, в які через деякий час просовується рука невідомого і розпорошує сльозогінний газ, помітили кореспонденти СПЖ.

Згодом вісім різних ЗМІ — «БукІнфо», «Молодий Буковинець», «Релігійна правда», «Нове телебачення старого міста», «Буковинський край», «Уніан», «АСС» і ТСН — розтиражували фейкову інформацію. Телеканал ТСН при цьому пішов далі всіх інших, оскільки не тільки не потрудився перевірити інформацію журналістки, але навіть переплутав її ім’я.

У Чернівецько-Буковинській єпархії прокоментували фейк про уявну агресію віруючих УПЦ і запропонували читачам новини такі питання:

«1) Яким чином ВНОЧІ у ЗАЧИНЕНОМУ Свято-Успенському храмі УПЦ опинилися капелани та активісти ПЦУ. Вони просочилися через стіни? Святий Дух їх приніс?

2) “журналістки” не було на місці подій у Михальчі, хто є джерелом, яке розповідає цю байку?

3) Де віруючі, яких травили газом під час богослужіння, їх кількість і заяви у Національну Поліцію?

4) Чому в храмі УПЦ виламані старовинні двері та цілу ніч парафіяни релігійної громади встановлювали нові.

5) Ви знаєте, що з лютого 2019 триває цілодобове молитовне стояння, релігійної громади УПЦ села Михальча, захищаючи святиню села. Від кого? Схоже від тих, хто вночі з допомогою тарана нищать двері храму та потім на відео зображують з себе жертв нападів “руського міру”…».

Нагадаємо, близько 17:00 1 листопада парафіяни релігійної громади УПЦ в с. Стара Жадова помітили, що в їхній храм проникли прихильники «ПЦУ». Замки на церковних дверях зрізував особисто чоловік «хресної» «предстоятеля ПЦУ» Епіфанія Михайло Поляк. Про це чоловік сам повідомив правоохоронців. Атака односельців Епіфанія не увінчалася успіхом – у справу втрутилася поліція.

Через декілька годин послідовники «ПЦУ», деякі з них, очевидно перемістилися з с. Стара Жадова, в селі Михальча здійснили чергову невдалу спробу штурмом захопити храм УПЦ — виламали двері та ввірвалися у храм, який вже декілька місяців стоїть зачиненим до рішення суду. У протистоянні, що виникло згодом, дісталося навіть правоохоронцям, які намагалися захистити спершу менш чисельних парафіян УПЦ. Храм вірянам вдалося відстояти.

Просмотров: (26)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *