Українці збирають підписи проти А. Юраша на посаді в Мінікульті (+лист)

У мережі з’явилося звернення українців проти призначення Андрія Юраша на посаду керівника Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті. Опубліковано лист, який адресовано Президенту, Прем’єр-міністру та Міністру культури, молоді й спорту України. Про це повідомляє fraza.ua.

«Мільйони віруючих України з надією очікують на настання миру в країні — не тільки на Сході, але й на усіх теренах нашої багатостраждальної держави.

Про це чітко засвідчила грандіозна підтримка нового Президента Володимир Зеленського та його програми, націленої на забезпечення прав і свобод усіх громадян. Всі сподіваються на об’єднання замість розділення, міжконфесійне порозуміння замість розпалювання ворожнечі між українцями. Особливо небезпечною та ганебною була політика попереднього Президента Петра Порошенка щодо питань віри, яку він брутально використовував для власних політичних цілей. Своїми діями колишній Президент не лише зухвало порушував наріжні принципи української Конституції — відділення держави від церковних справ та забезпечення рівних прав і свобод на свободу віросповідання, але й низку Міжнародних угод, які Україна ратифікувала як цивілізована європейська країна», — йдеться в листі.

У документі зазначається, що відповідальність за це «лежить на чиновниках центрального органу виконавчої влади у сфері державно-церковних відносин».

«Пан Андрій Юраш — директор департаменту Мінкульту у справах релігій і національностей, всі попередні п`ять років, використовував свої повноваження для неприхованого надання преференцій одній з конфесій, зареєстрованій в Україні, та зухвало дискримінував інші, зокрема, її священників та віруючих, порушуючи закони України», — зазначається в листі.

Також автори документа нагадали, що «у вересні цього року Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу проти цього одіозного чиновника за фальсифікацію у справі проти клірика Української Православної Церкви. Раніше Окружний адміністративний суд м. Києва встановив, що Міністерство культури порушило законодавство у питаннях нереєстрації статутів релігійних організацій Української Православної Церкви. Саме Андрій Юраш відмовляв у реєстрації десяткам релігійних організацій та вчиняв тиск з цією метою на інших держслужбовців».

У листі йдеться, що раніше Юраш «просував» антицерковні законопроекти.

«Його коментарі в ЗМІ переходили усі межі дозволенного та викликали обурення у віруючих. Так рік тому він заявив, що держава може відібрати в Української Православної Церкви Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру та Свято-Успенську Почаївську Лавру. «В прерогативах державних органів вирішувати її подальшу долю», — сказав тоді чиновник.

А. Юраш неодноразово відкрито заперечував право релігійної спільноти, зокрема Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій виступати опонентом уряду в питаннях порушень прав і свобод віруючих громадян. Просуваючи низку антицерковних законопроектів, зокрема №4128 (щодо зміни підлеглості релігійних громад), чиновник прямо висловив обурення тим фактом, що існує альтернативне експертне середовище, яке його не підтримує», — сказано в документі.

У листі наголошується, що висловлювання Юраша спонукали до нових конфліктів на релігійному ґрунті.

«Такі висловлювання сформували у релігійних діячів та експертів різко негативне ставлення до А. Юраша щодо його компетентності як релігієзнавця та його спроможності незаангажовано здійснювати управління департаментом Мінкульту у справах релігій і національностей.

Саме за його каденції в Організації Об’єднаних Націй заявили про стурбованість фактами нетерпимості до громадян, які належать до конфесії, щодо якої державою було розгорнуто кампанію з дискримінації. Про це свідчить доповідь Управління Верховного комісара з прав людини ООН про ситуацію з правами людини в Україні, що охоплює період з 16 листопада 2017 року по 15 лютого 2018 року. У жовтні 2018 року було підписано комунікаційну заяву Спеціального доповідача ООН — фактично вперше в історії України представники міжнародної спільноти, наділені спеціальною дипломатичною та правовою зобов’язуючою компетенцією, відкрили офіційне провадження за фактами порушень прав віруючих УПЦ та спрямували до держави Україна запит, який ґрунтується на зобов’язаннях України виконувати міжнародні стандарти щодо захисту прав людини на своїй території. Проте відповідь у встановлені терміни вони не отримали. Це красномовно свідчить про спробу українських бюрократів приховати реальну ситуацію з дискримінації віруючих українців», — йдеться в документі.

Також в листі цитують доповідь ООН, в якому заявляється, що: «УВКПЛ стурбоване тим, що існуюче політичне середовище ще більше сприяє напруженості, яка негативно впливає на свободу релігії або переконань».
Для того, щоб невідкладно покращити захист основоположних свобод, УВКПЛ рекомендувала уряду України: «виконати міжнародні зобов’язання України у ґалузі прав людини (Ст. 18 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права і ст. 2 Декларації про ліквідацію всіх форм нетерпимості та дискримінації на основі релігії чи переконань), тобто не тільки забезпечити право сповідувати свою релігію або переконання як одноосібно, так і спільно з іншими, спостерігати, виконувати обряди та здійснювати навчання, а й ужити ефективних заходів для забезпечення того, щоб ніхто не зазнавав дискримінації з боку жодної державної установи, групи осіб або окремої особи за ознакою релігії чи переконань»».

«Такі висновки міжнародних організацій — це оцінка діяльності Андрія Юраша на посаді Директора департаменту Мінкульту у справах релігій і національностей.

Обіймаючи цю посаду, чиновник прислужливо виконував усі абсурдні забаганки свого політичного лідера, розтоптуючи закон і мораль. Тож, суцільний подив викликають спроби Юраша швиденько перефарбуватись, щоб потрапити вже в нову політичну команду. Адже новим політикам народ надав свій мандат у надії на тотальне очищення влади від різноманітних “Юрашів”, які блюзнірно чіпляються за свої стільці у владних кабінетах, приховуючи власне ганебне політичне минуле», — сказано в листі.

Автори листа закликали «звернути увагу на спроби переглянути результати конкурсу на призначення Голови Державної служби з питань етнополітики і свободи совісті, які сьогодні розгортаються з метою проштовхнути А.Юраша на зазначену посаду, і рішуче покласти їм край. Вочевидь, такі спроби свідчать про корупційну складову, завдяки якій цей одіозний чиновник прагне нівелювати рішення членів експертної комісії. Держава має дати рішучу відсіч будь-яким спробам реваншу деструктивних сил, які дискредитують її в очах власних громадян та міжнародної спільноти», — підкреслюється в листі.

Підписати лист можна за посиланням.

Нагадаємо, Андрій Юраш провалив співбесіду на посаду керівника Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті. Він отримав низькі оцінки за компетенцією. 

Як повідомляється, 24 листопада Андрій Юраш опублікував лист на свою підтримку, адресований керівництву держави, в якому заявив, що рішення конкурсної комісії було необ’єктивним.

Просмотров: (17)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *