У Голядині прихильники «ПЦУ» прагнуть повернутися в УПЦ

У селі Голядин Шацького району Волинської області через рік після захоплення Свято-Георгіївського храму УПЦ, парафіяни «ПЦУ» визнали свої помилки і прагнуть повернутися до УПЦ.

У селі Голядин Шацького району Волинської області розчарована парафіянка «ПЦУ», яка поміж інших у березні 2019 року стала учасницею незаконного переведення до «ПЦУ» Свято-Георгіївської парафії УПЦ, закликала всіх членів новоствореної громади «визнати свої помилки і об’єднатися в тій церкві, яку хоче все село». Про це на своїй Facebook-сторінці написала парафіянка «ПЦУ» Вікторія Іщенко.

«Прагнучи до правди в церкві “ПЦУ”, ми стали першими ворогами с. Голядин. Церква в нашому селі побудована в 1992 році. Ідею будівництва подав мешканець села, а будівництво проводилось за кошти громади. З того часу хто як міг, так і допомагав церкві,  — написала вона. — …Коли в Україну був привезений Томос, і “ПЦУ” стала визнана автокефальною — хтось із вищих чиновників району дістався і до нашого села. Заздалегідь провели письмове опитування жителів. У лютому або березні відбулися сходи селян, де без запрошення були присутні отці з “ПЦУ” і УПЦ. Як згадуємо зараз, парафіяни з “ПЦУ” йшли вже до обраних ними головою зборів та секретарем. Уже тоді все було продумано і прораховано. І ось невеликою кількістю голосів перемога була за “ПЦУ”. Відтоді і почалася в селі “війна” двох новоутворених громад».

Як розповіла жінка, потім «руські», а це старше покоління, котре все життя ходило до храму Божого, не хотіли віддавати храм, і «зараз ми їх розуміємо», а настоятель о. Олександр Свиновей, якому неодноразово пропонували перейти до «ПЦУ», ніяк на це не погоджувався.

«І ось всякими правдами і неправдами ми увійшли в храм. У село “привезли” нового отця Сергія, і почалося нова “правдива” українське життя в церкві», — зазначила парафіянка «ПЦУ», розповівши, що ця «українська правда» закінчилася після того, як громада зібрала 20500 гривень на потреби парафії і доручила новому «священнику» придбати на ці кошти Святе Євангеліє українською мовою. Однак обіцяного Євангелія члени нової громади так і не дочекалися, до того ж з боку нового «священника» та його «наближених» «почалася відверта брехня».

«Правди ми не знайшли ні у отця Сергія, ні у благочинного, не захотіли розібратися в цьому питанні і церковні чини з української єпархії. Як організовувати “ПЦУ”, так приїхали самі, а допомогти знайти правду — немає нікого», — написала вона та описала з прикрістю про кричущі факти, що суперечать церковному порядку. «Люди бачать ці неподобства і залишають “ПЦУ”, повертаються назад в УПЦ», — підкреслила жінка.

«На сьогодні в “ПЦУ” залишилося 92 людини (з дітьми), вийшло з “ПЦУ” — 35 осіб. В УПЦ — 122 людини. Так скажіть, заради якої правди і чиєї вигоди розділилося село? Чому найрідніші люди стали затятими ворогами. Даваймо всі ми — парафіяни, які були в “ПЦУ” і які там залишилися, визнаємо свої помилки і об’єднаємося в ту церкву, яку хоче все село. Ми не можемо і не маємо права не дати можливості нашим бабусям молитися так, як вони хочуть. І на нашу думку, немає різниці, якою мовою звертаються до Всевишнього, головне, щоб це було від щирого серця. А з власного досвіду можемо сказати тільки одне: Бог там, де правда і любов. Ще раз просимо вибачення дуже щиро у тих, кому заподіяли багато болю», — підсумувала Вікторія Іщенко.

Нагадаємо, що після розладу в селі Голядин віруючі УПЦ почали будувати новий храм замість захопленого прихильниками «ПЦУ».

Просмотров: (71)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *