Кам’янець-Подільська єпархія виграла апеляцію щодо незаконної перереєстрації парафії УПЦ в “ПЦУ”

11 березня 2020 року Кам’янець-Подільська єпархія виграла апеляцію в Північному апеляційному господарському суді міста Києва у справі незаконного переведення релігійної громади Свято-Іллінського храму УПЦ села Клинове Городоцького району Хмельницької області в «ПЦУ», повідомляє сайт «СПЖ».

Ще рік тому, 2 лютого 2019 року, настоятель громади о. Стефан Ковальчук ініціював процедуру переходу громади в «ПЦУ», а вже через шість днів у селі відбулися незаконні збори, без дотримання статутної регламентації. Їх провели в будинку культури під патріотичні гасла «свободівців», які приїхали з районного центру. Як зауважили очевидці події, молодики були одягнені у військову форму, хоча відношення до ЗСУ не мали.

Під час незаконних зборів було прийнято рішення про перехід громади в «ПЦУ», 11 березня документи подали на реєстрацію, а 22 квітня Хмельницька обласна адміністрація розпорядилася перереєструвати статут Свято-Іллінської громади.

Але прихильники новоствореної розкольницької структури не врахували, що починаючи ще з 2000 року щомісяця в селі Клинове проводили загальний збір коштів на храм, під час якого ім’я кожного жертводавця вносили до списку. До моменту незаконної перереєстрації громади в цьому списку перебувало 800 імен жителів села, з яких, до слова, тільки 147 осіб проголосували за перехід громади, що не є двома третіми, необхідними для законної перереєстрації.

Тому Кам’янець-Подільське єпархіальне управління, представляючи інтереси громади села Клинове, звернулося до суду.

Понад пів року тривав судовий розгляд. Весь час віруючі молилися на церковному подвір’ї біля поклінного хреста або в каплиці на кладовищі.

20 січня 2020 року Господарський суд міста Києва визнав протизаконним рішення Хмельницької обласної адміністрації про перереєстрацію Свято-Іллінської громади УПЦ у «ПЦУ» та скасував такого змісту розпорядження.

Своєю чергою прихильники «ПЦУ» подали апеляцію, але програли.

Як вище зазначено, 11 березня Північний апеляційний господарський суд міста Києва відхилив апеляцію розкольників і залишив в силі рішення Господарського суду.

Наразі релігійна громада села Клинове сподівається, що прибічники «ПЦУ» виконають рішення суду, а о. Стефан Ковальчук покається і повернеться в лоно Української Православної Церкви.

Просмотров: (27)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *