Архієреї Української Православної Церкви попереджають про негативні наслідки торгівлі дітьми

Архієреї Української Православної Церкви — митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука  та вікарій Київської Митрополії архієпископ Боярський Феодосій прокоментували ситуацію з 46 немовлятами з готелю «Венеція» в Києві, яких українки виносили та народили для іноземців. 

Карантин розкрив такий існуючий в Україні спосіб заробітку, як сурогатне материнство, яке по своїй суті є аморальним, антихристиянським і нелюдським явищем. Про це митрополит Лука написав у своєму Telegram-каналі.

«Зараз дуже багато говорять про дітей, які були народжені українськими сурогатними матерями і які у зв’язку з карантином “застрягли” в Україні, – зазначив архієрей. – Але ніхто не говорить про проблеми сурогатного материнства взагалі».

За його словами, «оскільки законом заборонений у багатьох країнах (або на нього накладені певні обмеження), то українські жінки по можливості заробляють собі на життя саме таким способом».

Ієрарх зазначив, що ніхто не може чесно і толком пояснити, куди і в які сім’ї – гетеро- чи гомосексуальні – потрапляють такі діти і що з ними відбувається далі, але «безсумнівно одне – в майбутньому вони зустрінуться з цілим рядом психологічних проблем у результаті кризи самосвідомості».

«По своїй суті сурогатне материнство є аморальним, антихристиянським і нелюдським. Все це відбувається, звичайно ж, не від хорошого життя, і мені щиро шкода як самих сурогатних матерів, так і тих дітей, яких вони народили» – зазначив митрополит Лука.

Архієпископ Боярський Феодосій також наголосив, що «сурогатне материнство як явище – протиприродне і аморальне».

«Адже мова йде не про тварин, а про людей, що володіють душею. І кожна сурогатна мати, і кожна продана нею дитина – це не просто “біологічні особини”, а розумні і вічні душі, – підкреслив він у бесіді з кореспондентом СПЖ. – Не можна з ранимою людською душею поводитися як із худобою, як з “племінним потомством”. Як мінімум, цього не можна робити в цивілізованому суспільстві».

Саме тому в більшості розвинених країн світу сурогатне материнство заборонено, зазначив архієрей.

Він нагадав, що Православна Церква категорично застерігає людей від сурогатного материнства, і нагадав про «Основи соціальної концепції», в яких констатується, що ця методика «травмує як жінку, яка виношує, материнські почуття якої зневажаються, так і дитя, яке згодом може відчувати кризу самосвідомості».

«Страждають як мінімум дві людські душі, які стали найріднішими, містично близькими один одному, як ніхто інший, – пояснив ієрарх УПЦ. – Рвуться невидимі зв’язки матері, яка виношує і дитини. “Спадщина Господня: діти; нагорода від Нього – плід лона”, – сказано в Псалтирі (Пс. 126, 3). Від подібного болю, рано чи пізно, в тій чи іншій формі, будуть страждати і біологічні батьки, які дали своє сім’я, адже коли порушується встановлений Богом природний закон, все закінчується стражданням».

Він пояснив, що біль Церкви за сурогатних матерів, їхніх дітей і тих, хто купує таких немовлят сім’ї – це не «моралізаторство церковників».

«Церква протистоїть будь-якому людському гріху, пороку або брехні однією головною зброєю – своєю проповіддю вічної правди, науки Христа. Її слово – це не просте моралізаторство, яке має на меті “вдосконалення світу”. Ні. Слово Церкви завжди про Бога і Його закони, навіть коли ці закони суперечать комфорту і “щастя” людини», – пояснив архієпископ Феодосій.

Ієрарх УПЦ підкреслив, що слово Церкви завжди звернено до тих, хто готовий його слухати і чути, адже совість може утримати жінку від вчинку, що загрожує великою гіркотою і життєвим розчаруванням.

«Якщо ж доросла людина (нехай навіть не дуже церковна) зважується на такий серйозний життєвий крок як сурогатне материнство, і при цьому не цікавиться, що з цього приводу говорить Церква, то вона буде приречена випити цю гірку чашу до дна, пізнати розчарування на своєму особистому досвіді», – констатував він.

«У розв’язанні цієї проблеми, мені здається, відповідальність повинна взяти на себе держава. Саме вона могла б своїми законами врегулювати цю тему, як це зроблено в цивілізованих країнах, – зазначив архієпископ Феодосій. – Законодавчо держава має захистити наших жінок від цього приниження – бачити в дитині товар, а в собі – верстат з виробництва цього товару».

Сурогатне материнство – це дуже прибутковий бізнес, тому про біль і негативні наслідки цього явища в нашому суспільстві не часто говорять, проте ясно і чітко говорить Православна Церква, додав архієрей.

«Будь-яка жінка, чи дівчина, яка через фінансові проблеми йде на угоду зі своїм серцем, порушує природний закон материнства, буде згодом страждати», – застеріг він тих, хто наважується вдатися до сурогатного материнства.

Раніше в ЗМІ з’явилася інформація про столичний готель при клініці сурогатного материнства, в якому знаходяться 46 народжених сурогатними матерями-українками немовлят. Цих дітей їхні батьки-іноземці не можуть вивезти з країни через карантин.

Просмотров: (24)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *