Президент України підтвердив, що Києво-Печерська Лавра залишається в користуванні Української Православної Церкви

6 серпня 2020 року Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію № 22/094164-еп «Залишити Києво-Печерську лавру у користуванні Української Православної Церкви та відхилити петицію № 22/092966-еп», розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента 27 квітня 2020 року, та яку підтримали понад 25 000 громадян. Зокрема Гарант держави зазначив, що Києво-Печерська Лавра залишається в користуванні Української Православної Церкви, повідомляє сайт petition.president.gov.ua.

Президент України нагадав, що Києво-Печерську Лавру було передано в безоплатне користування Українській Православній Церкві,  і тому вона залишається в користуванні УПЦ.

«Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року № 519-р будівлі й споруди по вул. Лаврській, 11, та по вул. Лаврській, 15, у м. Києві згідно з визначеним переліком передано у безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української Православної Церкви», — зазначив він.

Управління об’єктами державної власності, як відзначено у відповіді В. Зеленського на петицію, покладено на Кабінет Міністрів України відповідно до Конституції (пункт 5 статті 116) та ч. 1 ст. 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України».

Щодо відхилення петиції № 22/092966-еп Очільник держави зауважив, що на цю електронну петицію раніше ним уже було надано відповідь. В. Зеленський тоді повідомляв, що об’єктами державної власності управляє Кабінет Міністрів України.

Нагадаємо, що станом петиція №22/094164-еп «Залишити Києво-Печерську лавру в користуванні Української Православної Церкви і відхилити петицію № 22/092966-еп» набрала необхідну 25 тисяч підписів. Автори петиції звернулися до Президента України з проханням залишити Києво-Печерську Лавру у користуванні УПЦ і відхилити петицію № 22/092966-еп про передачу обителі «ПЦУ», оскільки вона «не тільки вводить в оману безпосереднього її адресата – Президента України і тих людей, які будуть її підтримувати, але і спрямована на розпалювання міжконфесійного конфлікту на підставі спотворених фактів і власних домислів автора».

Просмотров: (26)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *