Коментар Юридичного відділу УПЦ з приводу проведення маніпулятивних соціологічних опитувань, що розпалюють релігійну ворожнечу

В мережі «Інтернет» на сайті Київського міжнародного інституту соціології (далі – КМІС) з’явилися результати псевдосоціологічного опитування, під час якого громадянам України ставилось провокативне питання:  «Як Ви вважаєте, якою має бути зараз політика влади України щодо Української Православної Церкви Московського Патріархату?» 

У зв’язку з цим Юридичний відділ УПЦ зазначає, що, по-перше, саме формулювання питання респондентам щодо належності Української Православної Церкви до Московського патріархату вводить не тільки в оману опитувану особу, а й свідчить про свідоме формулювання питання з метою отримання очікуваної відповіді на тлі збройної агресії Росії проти України.

Потрібно наголосити на тому, що в Україні немає жодної зареєстрованої церкви Московського патріархату. Зареєстровані в Україні за діючим законодавством релігійні організації Української Православної Церкви не містять у своїх установчих документах положень щодо належності до Московського  патріархату і ніяким чином не можуть до нього відноситися.

По-друге, цілком очевидним є факт того, що дане маніпулятивне соцопитування  покликане сформувати, а не відобразити реальну суспільну думку. Головною метою подібних маніпуляцій є розпалювання релігійної ворожнечі та нетерпимості в Україні. Це підтверджується тезами наведеними для читачів (споживачів) створеної інформації, якими стверджується, що УПЦ продовжує діяльність як «п’ята колона Кремля» і як наслідок відбувається «ріст підтримки повної заборони УПЦ».

Окремо слід звернути увагу на те, що, виходячи із наведеної інформації, КМІС самостійно вирішив провести таке нібито соціологічне опитування або навмисно не вказує його замовника, посилаючись на гостроту цього питання для українського суспільства.

По-третє, під час псевдоопитування, як зазначено у викладеному пресрелізі, було опитано 1029 респондентів в 25 регіонах. Тобто в середньому 40 осіб на регіон. Таким чином, виходячи із наведених КМІС розрахунків, у 2022 році 21 респондент підтримував позитивну відповідь на провокативне питання, а у 2023 році таких респондентів на регіон стало 26. Втім, виходячи із кількості дорослого населення в кожному регіоні, який приблизно дорівнює мільйону осіб, цілком очевидним є факт того, що виводити висновок про ставлення населення регіону до УПЦ із думки 26 осіб некоректно.

Проте головне, на що Юридичний відділ УПЦ звертає увагу, є той факт, що проведеним опитуванням порушуються низка вимог законодавства, а саме наприклад стаття 35 Конституції України, якою гарантовано, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а держава – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов`язкова. Також Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачено, що церква (релігійні організації) в Україні відокремлена від держави. Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій, не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії.

Отже, в Україні діє принцип взаємного невтручання держави та церкви, який ґрунтується на конституційній нормі про відокремленість Церкви від держави.

Окрім цього, на скільки є законним в державі, що дотримується принципів демократії та релігійного плюралізму піднімати питання про заборону діяльності релігійного об’єднання, яке налічує понад 12 тисяч релігійних організацій, що складає майже третину від всіх існуючих релігійних організацій в Україні. Для чого проводити опитування та ставити питання, які є морально та юридично нікчемними?

Юридичний відділ УПЦ звертає увагу авторів та залучених експертів на положення статті 161 Кримінального кодексу України. Відповідно до якої умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками є злочином.

Виходячи із вищевикладеного, УПЦ офіційно звертається до КМІС з вимогою негайно видалити зі свого офіційного сайту інформацію про дане опитування і на майбутнє не займатися маніпуляціями в сфері релігії. При цьому інформуємо, що у випадку відсутності реагування на наше звернення, будемо змушені звернутися до правоохоронних органів із відповідним повідомленням.

 

Просмотров: (99)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *