На Волині прихильники «ПЦУ» під час захоплення храму зламали ключицю вірянці УПЦ (+відео)

21 грудня 2019 року у селі Бобли Турійського району Волинської області прихильники «ПЦУ», зірвавши замки, захопили Свято-Покровський храм Української Православної Церкви. Як повідомив благочинний Турійського району Володимир-Волинської єпархії протоієрей Віталій Дуда «Першому Козацькому», під час інциденту одній з парафіянок УПЦ, яка нещодавно перенесла інсульт, зламали ключицю.

Нагадаємо, що 11 серпня 2019 року прихильники «ПЦУ» разом із трьома «священниками» цієї структури вже зрізували замки та влаштовували бійку. У результаті тієї провокації парафіянами УПЦ було написано заяву до поліції за фактом незаконного проникнення до церковної будівлі та умисного нанесення тілесних ушкоджень. Слід зауважити, що перша провокація прибічників «ПЦУ» у селі Бобли відбулася ще на початку весни цього року, коли громаду УПЦ було незаконно перереєстровано за звичною схемою, попри рішення парафіян залишитися в лоні канонічної Церкви. 

Отець Віталій розповів, що поки справа про незаконну перереєстрацію релігійної громади УПЦ розглядалася в Волинському адміністративному суді, парафіяни чотири місяці молилася просто неба на території храму.

«Прихильники ПЦУ разом з головою сільради Лісовим Сергієм Антоновичем зайнялися приватизацією храму і землі під храмом, яку ми вважаємо незаконною. Тому що були проведені збори, де не були присутні всі депутати: з 12 депутатів сільради були присутні 7, за надання дозволу приватизації проголосували 5. До сих пір ми просимо у них надати документи, протоколи, регламент. Вони нам відмовляють», — пояснив клірик Володимир-Волинської єпархії.

Таким чином голова сільради Сергій Лісовий, не чекаючи рішення суду, незаконно приватизував церкву і землю під нею. На підставі цього прихильники «ПЦУ» 21 грудня й зібралися під храмом і, попри вмовляння православної громади, захопили церкву із застосуванням сили.

«Жінки встали на порозі храму, але їх звідти скинули. Одну жінку кинули на землю, зламали ключицю, вона недавно перенесла інсульт. Була госпіталізована, але побоялася подавати заяву в поліцію, побоялася переслідування місцевих активістів ПЦУ, тому що їх підтримує і влада, і фермери», — зазначив отець-благочинний.

За інформацією священника, релігійна громада буде подавати позови до суду.

24 вересня представники місії ОБСЄ зустрілися з віруючими УПЦ захопленого Свято-Покровського храму села Бобли та отримали письмові свідчення постраждалих і свідків злочинів та відеоматеріали порушень прав вірян УПЦ на свободу віросповідання з боку представників «ПЦУ».

Просмотров: (17)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *