«І цей заберемо!» — у соцмережах розгорівся скандал. Хто бреше Єпіфаній чи його віряни?

Фото с. Задубрівка на Буковині, де представники «ПЦУ» жорстоко побили віруючих УПЦ під час штурму храму

Глава «ПЦУ» Єпіфаний Думенко під час пресконференції в CBN 4 вересня 2020 року поскаржився, що припинились «переходи» до його структури парафій Української Православної Церкви, водночас в соціальних мережах його віряни поширюють погрози відібрати новозбудовані храми УПЦ.

«Після отримання Томосу до ПЦУ перейшли кількасот парафій. Втім, після обрання нової влади цей процес загальмував», — передає його слова сайт cbn.com.ua. Далі Єпифаній просить владу «захистити вибір тих вірян, які вирішили перейти до Православної церкви України».

Водночас в соціальних мережах з’явився коментар, який є яскравим прикладом істинної суті так званих «переходів» до цієї структури, вважає голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Коментуючи інформацію про те, що у Чернівецькій області в селі Михайлівка та в селі Онишківці Тернопільської області парафії Української Православної Церкви, де раніше представники «ПЦУ» захопили церкви, освятили нові храми, викладач Тульчинського училища культури Сергій Шкуратовський написав: «І цей забиремо ! Згодом» (орфографія збережена – ред.).

На думку голови Юридичного відділу УПЦ, «цей заклик відображає справжній спосіб поповнення новоствореної «ПЦУ» — шляхом захоплення храмів УПЦ».

«Насправді протягом останніх років ми є свідками саме захоплень храмів Української Православної Церкви. — прокоментував ситуацію юрист, — Ототожнюючи релігійну громаду з територіальною, органи місцевої влади без відома віруючих УПЦ проводять незаконну перереєстрацію та сприяють захопленню церков. У більшості парафій, які були захоплені таким способом ми можемо спостерігати відсутність богослужбового життя — храми стоять порожні, а віруючі УПЦ або будують нові церкви, або моляться в хатинах. Як ми вже змогли переконатися, головна мета «ПЦУ» — збільшити кількість своїх парафій — чи не задля банального покращення статистики та аби «забрати» в УПЦ?».

Протоієрей Олександр Бахов також наголосив: «Ми будемо захищати наші храми всіма законними способами та реагувати на кожен випадок захоплення і порушення прав релігійних громад УПЦ».

Просмотров: (109)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *